Orvosi digitalizáció és telemedicina a COVID19 idején

  • 2020-09-08 00:00:00
  • Kutatás

 

2020. júniusában 660 orvost kérdeztünk meg országosan reprezentatívan 15 szakterületről a Szinapszis MedNetTrack módosított kérdőívével, célunk az volt, hogy objektív adatokkal mutassuk be a COVID19 vészhelyzet következtében végbemenő változásokat. A tanulmány néhány főbb megállapítását lentebb ismertetjük, a részletes, szaklterületi bontásokban is elérhető tanulmányért keressen bennünket!

 

Egy válsághelyzet sok esetben új megoldásokat, változásokat kényszerít ki, így volt ez a Magyarországon 2020. márciusában kezdődő COVID-19 válsághelyzet esetében is. A nem COVID osztályokon dolgozó orvosok életében két nagy területen hozott változást:

 

1.Az orvos-beteg találkozások nem voltak lehetségesek legtöbb esetben, így a helyzet kikényszerítette, hogy a betegek gondozását, kontrollját az orvosok a „távolból” végezzék el. Menet közben kiderült, hogy a nehézségek mellett ez számos előnnyel jár: csökken a felesleges orvos-beteg találkozások száma, és gyors, hatékony, hozzáférhető kontrollt tesz lehetővé a telemedicina számos beteg esetében, ami mellett az orvosok túlterheltsége is csökkenhet

 

2.Az orvos-gyógyszerismertető személyes találkozások rendeletileg beszüntetésre kerültek, de az információ-éhség ezzel párhuzamosan nem csökkent. Így minden alternatív csatorna elfogadhatóvá vált azon orvosok számára is, akik azokat korábban elutasították vagy nem preferálták.

 

3. A zárt orvosi portálok olvasottsága jelentősen megnőtt, ugyanezt mutatta ki a Medcape saját, USA és EU Big5 felmérése is:

https://www.medscape.com/viewarticle/935981#vp_2