Népszerűek a magyar orvosok körében a zárt online orvosi portálok

  • 2013-09-26 00:09:00
  • Kutatás


Itthon a praktizálók közel 70%-áról mondható el, hogy tagja valamilyen regisztrációköteles szakmai közösségnek. A listát Lengyelország és Szlovákia folytatja, ahol átlagosan közel minden második doktor csatlakozott már ilyen site-hoz, míg Szerbiában és Bulgáriában viszonylag ritka jelenségnek számít ez a tagság.

A 2012-es év eredményeit vizsgálva elmondható, hogy nem tapasztalható szignifikáns változás a régiós átlagban, és ez alól csak néhány ország jelent kivételt: Bulgáriában 13%-kal, Horvátországban pedig 7%-kal nőtt egy év alatt a orvosi portálokhoz tartozók aránya.

A magyarországi eredmények már 2012-ben is hasonlóan magas értéket mutattak – mind a házi-, mind pedig a szakorvosok körében. Az mindenképpen leszögezhető, hogy ezek a site-ok eltérő formában és minőségben, de az orvosok információszerzésének egy kiemelt csatornáját jelentik.

A spontán módon említett, leggyakrabban látogatott weboldal itthon egyébként 2013-ban is a Webdoki.hu lett, de érdekesség, hogy a top 3 oldalak között találjuk idén a Magyar Orvosi Kamara honlapját.

A Szinapszis Kft. 2004 óta rendszeresen, minden évben vizsgálja a magyar orvosok internetezési szokásait. 2012 óta a kutatás Magyarország mellett Közép-Kelet-Európa további 9 országára is kiterjed. A megkérdezett orvosok száma 2013-ban n=1.719 fő, érintett országok: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária és Törökország.