HUN

ENG

Még mindig népszerűek a gyógyszerészeti szaklapok

  • 2014-07-28 07:58:00
  • Kutatás


A megkérdezett gyógyszerészek 37%-a a nyomtatott lapokat használja leggyakrabban a szakmai tájékozódás során. A kiemelt információs csatornák sorát szinte „fej-fej mellett” követi a patikalátogató (22%) és az internet (21%), de az összesített eredményekből látható, a képviselők lényegesen gyakrabban szolgálnak forrásul.

Az elsődlegesen preferált csatornák tekintetében generációs különbségek vannak: nem meglepő módon a szaklapok kifejezetten a legidősebb korosztály által kedveltek, míg a netet főként a fiatalabb és középkorú gyógyszerészek használják, a képviselőket pedig kifejezetten a 40 és 50 év közöttiek említik.

Érdekesség, hogy regionálisan a látogatók szerepe vidéken érezhetően kisebb, ugyanakkor itt jelentősebb a net használata.

Az elmúlt 3 év trendjeit figyelve elmondható, hogy a szaklapok szerepe gyakorlatilag nem változott, míg a patikalátogatóké fokozódik. 2012-ben a gyógyszerészek 42%-a jelölte meg 1. vagy 2. helyen a repeket, 2014-ben pedig már 51%-ot mutat ez az arány. Habár a világháló információforrások között elfoglalt helye nem mutatott jeletős változást ezen időszak alatt, az mindenképpen megfigyelhető, hogy fontossága a patikavezetők körében erősödik.

A konferenciák és továbbképzések megítélése évről-évre háttérbe szorul a többi vizsgált csatornához képest.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2008 óta minden évben elvégzi, saját független kutatását szaklapolvasással és internethasználattal kapcsolatosan a patikusok körében. A felmérés eredményeit két különálló, önállóan is megvásárolható tanulmány tartalmazza, a PharmaJournalTrack és a PharmaNetTrack. A kutatás telefonos kérdőíves módszerrel készült, 2014 februárjában. A felmérésben 150 patikai dolgozó vett részt. A minta összetételét tekintve a patikavezetők és az expediálók aránya egyharmad - kétharmad. A patikavezetők 34%-a férfi és 66%-a nő, míg az expediálók esetében 16% és 84% az arány. A minta régió és településtípus alapján reprezentálja az ÁNTSZ által bejegyzett gyógyszertári eloszlást.

A kutatással kapcsolatos részletek:

Kiss Katalin, kutatás vezető
+36 30 676-6037 | kiss.katalin@szinapszis.hu