HUN

ENG

Leszokni újévkor sem egyszerű

  • 2014-01-07 16:00:00
  • EgészségPanel


A dohányosok válaszaiból kiderül: 61 százalékuknak semmit nem jelent az újév a fogalom-tétel szempontjából, míg 19 százalékuk a cigarettázási szokásokra vonatkozóan határozza el magát. A további, leggyakrabban elhangzó fogalmak között találjuk az egészségesebb életmódot (18%), a fogyókúrát (15%) valamint a rendszeres sportolást (15%) is.

Az életkor emelkedésével csökken a káros, füstös szenvedéllyel kapcsolatban döntésre jutók aránya, míg – nem meglepően - háromszor annyi nő tesz a fogyókúrával kapcsolatban fogadalmat, mint férfi. A rendszeres sportolás újévtől való beiktatása a fiatalabbak körében jellemzőbb.

Keveseknek és csak részben sikerül betartani a megfogadottakat

A cigarettával kapcsolatban fogadalmat tevő dohányosok fele annak teljes elhagyását, másik fele pedig a mennyiség csökkentését próbálja megcélozni. A legfiatalabb korosztályban a legmagasabb azok aránya, akik teljesen leszoknának, míg a középkorúak – jellemzően krónikus betegek (!) – inkább a mennyiség részbeni csökkentésével próbálkoznak. Ez utóbbi jellemzően az otthon/lakásban, ágyban, autóban valamint a gyerme(ke)k közelében történő korlátozást jelenti a dohányosok életében.

Az újévkor fogadalmat tevők körében ugyanakkor nem túl biztató a leszokás sikeressége. A dohányzással kapcsolatban elhatározásra jutók 38 százaléka a kezdeti lelkesedés után rövid időn belül visszaszokott a régi mennyiségre, 35 százalékuknak pedig egyáltalán nem sikerült a kísérlet, pár nap után ugyanott folytatták, mint a fogadalom előtt. Egynegyedük részben járt sikerrel, hiszen letenni ugyan nem tudta, de kevesebb cigarettát szív, mint korábban.

 

Új év, új módszer?

A leszokást újévre tervező dohányosok számára új megoldást jelenthet, ha a cigaretta letételében egy okostelefon alkalmazás segítségét veszik igénybe. A leszokás-támogatáshoz hazánkban jelenleg a „Kell a dohány” nevű mobil alkalmazás érhető el ingyenesen, magyar nyelven. Az egy éve bevezetett applikációt eddig már több mint 10.000-en töltötték le, és a letöltők saját bevallásuk alapján már közel 39.334.361 millió cigarettát nem szívtak el. A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el: https://leszokas.webbeteg.hu/page/mobile-application

 
A kutatásról

A kutatás online kérdőíves módszerrel 2013 májusában zajlott, összesen 677 dohányos részvételével. A válaszadók 46 százaléka férfi, 54 százaléka nő volt, életkor alapján 43 százalékuk legfeljebb 35 éves, 30 százalékuk 36-55 év közötti lakos, míg 23 százalékuk ennél idősebb. A minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes, míg végzettség alapján döntően legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, jövedelmük átlagos.

Kutatással kapcsolatos további információk: Kiss Katalin, kutatás vezető