Kutatás a magánegészségügyi költésekről

  • 2016-11-04 00:00:00
  • Kutatás

 

Évente több mint 25 ezer forintot költünk gyógyszerre fejenként

Egy magyar háztartás egészségüggyel és egészséggel összefüggő kiadásai meghaladják az évi 180 ezer forintot, aminek harmada gyógyszerkiadás – derül ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó által készített kutatásból.

 

Valamivel több, mint 4 millió háztartással számolva éves szinten közel 540 milliárd forintot költenek a magyar háztartások egészségügyre.

 

Hogyan oszlanak meg a kiadások?

 

·         A kifejezetten egészségügyre – kezelésre, gyógyszerre, különböző készítményekre – fordított összegek 45%-át teszik ki a gyógyszerekre költött forintok.

·         Magán orvosi vizsgálatokra és kezelésekre minden 10. forintjukat fordítják a magyar háztartások az ilyen jellegű kiadásaikból (megközelítőleg ennyit költenek hálapénz kifizetésére is).

·         Gyógyászati segédeszköz megvásárlására a kiadások megközelítőleg 20%-át fordították, de hasonló mértékű az étrendkiegészítőkre és homeopátiás, gyógynövény tartalmú készítményekre fordított költségek aránya is.

 

 

Amire a legtöbbet fordítanak: a gyógyszerek

 

A legtöbb pénzt egy évben a gyógyszerekre (43 ezer forintot receptköteles, 16 forintot recept nélkül kapható készítményekre) költik. Ennek az összegnek mindössze harmadát áldozzák gyógyászati segédeszközre, homeopátiás és gyógynövény készítményekre, valamint étrend-kiegészítőkre.

Egy főre lefordítva ez évente 25 ezer forint elköltését jelenti csak gyógyszerekre, amiből 18 ezer forint jut a receptköteles, és 7 ezer a recept nélkül is kiváltható készítményekre.

 

A kezelés mellett az egészségmegőrzés is kiemelt helyen szerepel

 

A gyógyszerek után a második legnagyobb összeget az egészségmegőrzésre fordítják a magyar emberek – gyógyfürdőkben, gyógyüdülések alkalmával 13 ezer Ft-ot költ el egy átlagos háztartás egy év alatt. Hasonló összeget áldoznak magán orvosi szolgáltatások megvásárlására, a gyógykozmetikumok és az alternatív gyógyászati kezelések pedig csak minimális összeggel terhelik meg a családok pénztárcáját.

 

 

Milyen magán orvosi ellátást vesznek igénybe, és mennyit költenek erre a háztartások?

A legnépszerűbb magán orvosi szolgáltatást – a fogorvosi kezelést – az elmúlt 1 évben a megkérdezettek csaknem fele igénybe vette. Átlagosan három alkalommal látogattak el fogorvosukhoz, amire egy év alatt közel 66 ezer forintot költöttek el (ez alkalmankénti 20 ezer forint körüli átlagköltséget jelent).

 

A fogászat mellett 10% feletti az igénybevétel aránya a:

·         nőgyógyászati-terhesgondozási-szülészeti,

·         bőrgyógyászati,

·         szemészeti

·         és háziorvosi szolgáltatásnak.

 

A megkérdezettek közül minden ötödik ember igénybe vesz nőgyógyászati, vagy ehhez kapcsolódó – terhesgondozási, szülészeti – szolgáltatást. Egy évben átlagosan három alkalommal járnak magán orvosi rendelésen, ami éves szinten 20 ezer forintos költséget jelent számukra.

 

 

A bőrgyógyászati és háziorvosi ellátást közel azonos arányban veszik igénybe, de amíg a bőrgyógyászaton egy évben átlagosan kétszer jelennek meg, addig a háziorvosi ellátást évente ötször veszik igénybe. A két szolgáltatás évi költségében nincs jelentős eltérés (8, illetve 11 ezer forint), de az egy alkalomra eső költségben már jelentős eltérés mutatkozik: a bőrgyógyászaton alkalmanként 6 ezer forintot kell átlagosan fizetni, egy magán háziorvosnál viszont mindössze 2 ezer forintot kérnek el.

A legtöbb pénzt felemésztő magán orvosi szolgáltatás

 

Az egy alkalomra eső legnagyobb költséggel a szemészeti rendelések járnak: 25 ezer forintot hagynak a magán orvosi rendelésen az azt igénybe vevők – ez a költség átlagosan egy évben két alkalommal terheli a megkérdezettek pénztárcáját

 

Módszertan: A kutatást a Szinapszis Kft. készítette, 387 fő megkérdezésével. Az online kutatás reprezentálja a 18 évnél idősebb magyarországi lakosokat korra, nemre, régióra és településtípusra.

 

Kertész Balázs

innovációs és ügyvezető igazgató

Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft., a Quercus Consulting Group tagja