HUN

ENG

Csak gyengélkedik a magyar lakosság

  • 2008-04-18 11:13:00
  • Kutatás

A mintegy 400 fős orvosi és ezerfős lakossági, reprezentatív mintán alapuló piackutatások a magyar társadalom egészségtudatosságát vizsgálják, oly módon, hogy az egyének önértékelését, életmódját állítják szembe az orvosi véleményekkel, tapasztalatokkal.

A vizsgálat tárgya összesen nyolc, az egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos tényező, úgy mint egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, dohányzási szokások, alkoholfogyasztás, szellemi frissesség megőrzése, stressz, egészségügyi szűréseken való rendszeres részvétel és folyamatos proaktív tájékozódás az egészségügyi témákban.

A lakossági kutatás egyrészt részletesen bemutatja a hazai lakosok káros szokásait, másrészt a fent említett nyolc szempont 1 és 10 közötti átlagos értékelését arra vonatkozóan, hogy azok a laikusok véleménye alapján mennyiben járulnak hozzá az általános egészségi állapothoz.

A vizsgált tényezők fontossága - az átlagos osztályzatok alapján - a krónikus betegek körében magasabb, illetve valamennyi szempont esetében igaz, hogy a káros szokások "hívei" kevésbé tartják fontosnak az érintett szempontokat. Csak összehasonlításként: az étkezésükre maximális figyelmet fordító lakosok körében például az egészséges étkezések fontossága 10-es skálán 9,19-et kapott, míg az egészséges étkezést figyelmen kívül hagyók esetében ez az érték mindössze 7,63.

Ugyanezen tényezők fontosságának értékelése az orvosok körében is vizsgálat tárgya volt, mint ahogyan az is, hogy a tapasztalatok alapján, milyennek találják a magyar lakosság - betegeket és egészségeseket egyaránt beleértve - állapotát a kérdéses szempontokból.

Van még mit javítani egészségtudatosságunkon

Ahogyan az ábrán is látható, az elvárt és tényleges állapotok igen távol esnek egymástól és a magyar lakosság egészségi állapota orvosi értékelések alapján, egy 10-es skálán mindössze 3 és 4 között mozog!