HUN

ENG

Az új egészségbiztosítási modellről értekeztek a téma szakértői a Népszabadság konferencián

  • 2008-05-24 02:43:00
  • Konferencia


Miután az elfogadásra került törvény csak keretszabály, számtalan, az alkalmazkodáshoz, a felkészüléshez nélkülözhetetlen információt még nem tartalmaz, éppen ezért az érintettek körében számos kérdés merül fel. A Népszabadság által szervezett konferencia 22 meghívott előadójával három blokkban tárgyalta a törvény nyomán kialakuló helyzetet.
 
Az első blokkban a szakpolitikusok, jogalkotók és az új szabályok előkészítését koordináló kormányzati biztos a törvényből egyértelműen ki nem derülő, de biztosan következő lépéseket, tennivalókat ismertették.
Az előadássorozatot az Egészségügyi Minisztérium képviseletében dr. Kincses Gyula államtitkár nyitotta meg, aki az egészségbiztosítási reform megvalósítása kapcsán felmerülő legfontosabb kulcskérdéseket vázolta.
A blokk további előadói között kell megemlíteni dr. Kökény Mihályt, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnökét, aki a reform menetét és a megvalósításának kockázatait mutatta be. Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának képviseletében Tukacs István tartott előadást a pénztárak gazdasági alapításáról, működéséről. Szintén a délelőtti szeminárium tagjaként köszönthették a résztvevők Dr. Székely Tamást, az OEP főigazgatóját, aki a Nemzeti Egészségbiztosítási Központ (NEK) szerepét vizsgálta az új biztosítási rendszerben.
 
A második blokkban a lehetséges piacra lépő befektetők beszéltek elképzeléseikről, igényeikről, aggályaikról. Előadóként érkezett többek között a Gazdasági Versenyhivataltól Torjákné Amberger Teréz, aki az új helyzet eredményeként felmerülő versenyjogi környezetet és kockázatokat értékelte. Dr. Szabó András, a Szinapszis Kft. tulajdonos-ügyvezetője, az egészségügyi piackutató cég exkluzív, kifejezetten a konferenciára készült kutatásának eredményeit ismertette. Az orvosok és a hazai lakosság megkérdezésével készült felmérések központi témája az egyének egészségügyi felelősségérzetének vizsgálata, a hazai lakosok egészségtudatosságának mérése volt. A kutatás egyik legfontosabb következtetése, hogy a magyar lakosság egyéni felelősség érzete egyelőre minimális, alacsony a lakosság egészségtudatossága, csak kevesen tesznek egészségük megóvásáért. Mindezek mellett az ellátó rendszerrel, az új modellel kapcsolatos, meglévő információk zavarosak és nagyon hiányosak. Sem az orvosok, sem a lakosság nem bízik igazán a rendszer hatékonyságában, az ellátás színvonalának javulásában, de abban sem hisznek, hogy ezáltal olcsóbb lenne a költségvetésnek az egészségügy.
 
A harmadik blokkban a szolgáltatók képviselői vázolták, miként készülnek, milyen problémákra várnak választ a felkészülés éve alatt. A délutáni szeminárium vendége volt többek között Dr. Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke, aki előadásában a változó rendszerbeli állandó jogvédelem kérdéskörét boncolgatta. A Magyar Kórházszövetség képviseletében Dr. Rácz Jenő arról tartott előadást, hogy a magyar kórházi szektor mennyire érett (vagy nem érett) a többpénztáras rendszerre. Az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára, dr. Baraczka Mariann, a betegjogokkal kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket ismertette a konferencia részvevőinek.