HUN

ENG

Az egészségügyi döntéshozók munkájának nélkülözhetetlen eszköze az Internet

  • 2008-08-15 04:11:00
  • Kutatás


A tanulmány külön fejezetben vizsgálja az érintett célcsoportok szaklapolvasási szokásait, elemzi a leggyakrabban olvasott lapokat, ugyanakkor részletesen bemutatja az Internet elterjedtségét, használatát, annak rendszerességét és szerepét az egészségügyi döntéshozók munkájában.
 
Internetes mutatószámok 
A penetráció (azaz a hozzáféréssel rendelkezők aránya) az egészségügyi döntéshozók körében közel 100%-os és a válaszadók 81%-a otthon és a munkahelyén is rendelkezik hozzáféréssel. Az internetezők aránya igazodik az elérési arányokhoz, a válaszadók 99%-a szokott böngészni a világhálón.
Az egészségügyi döntéshozók 98%-a rendelkezik e-mail címmel, míg ez az arány az átlagnál csekély mértékben alacsonyabb az 55 év felettiek (95%) körében.
A fent említett három internetes mutatószám a vizsgált négy célcsoportban hasonlóan alakult, nincsenek szignifikáns különbségek.
Az Internet-használók 83%-a minden nap netezik, további 11%-uk pedig minden második-harmadik nap. A napi internetezés mennyiségét tekintve több mint 70%-os azok aránya, akik naponta legalább fél órát töltenek a világhálón, és ez az arány a beszállítók (92%) és a gazdasági középvezetők (74%) körében a legmagasabb.
Internet nélkül ma már nehezen menne 
Az Internet jelentős szerepet tölt be az egészségügyi döntéshozók munkájában: 98%-uk rendszeresen használja azt munkájához is, többnyire szakmai hírek, újdonságok keresésére (59%), vagy szakirodalom olvasására (40%). A célcsoportok szerinti bontás alapján az említett alkalmazások főként az orvosi középvezetők körében kiemeltek. Az internetes szakmai hírek, újdonságok keresése elsősorban a felsővezetők esetében gyakoribb, míg a szakirodalom tekintetében ugyanez a gazdasági középvezetőkről mondható el. A felsővezetők körében egyébként kiemelkedően magas a kollegákkal való kapcsolattartás is.
Az Internetező egészségügyi döntéshozók által spontán említett leglátogatottabb szakmai weboldalak a webdoki.hu (26%), weborvos.hu (25%), oep.hu (20%) és az Egészségügyi Minisztérium honlapja (12%).